Zoom a... Descobrim aquesta hortalissa

És temps de calçots!

Els amants dels calçots segur que ja esteu començant a preparar les calçotades! Menjar calçots sols no té cap sentit! Molts amics s’agrupen per menjar-ne durant aquesta època de l’any. Alguns s’encarreguen de portar els calçots, uns altres la salsa i uns altres les postres... Són trobades que se solen allargar força hores i aquesta hortalissa al final només acaba sent l’excusa de la quedada.

Des de Pyrénées hem volgut conèixer els beneficis de menjar aquesta varietat de cebes tendres.

  • Els calçots són una font de vitamina C que contribueix a la protecció de les cèl·lules front el dany oxidatiu.
  • Alt contingut en vitamina A, que contribueix al metabolisme normal del ferro.
  • Alt contingut d’àcid fòlic, que ajuda a disminuir el cansament i la fatiga.

D’on ve el nom de calçots?

Els calçots es cultiven en dues fases. Primer se sembra la llavor de la ceba blanca i quan neix, s’arrenca del terra i es torna a plantar. Aquests brots, a mesura que van creixent, es van “calçant”, és a dir, es van tapant els costats de terra per blanquejar-ne la base, que és la part que mengem. I precisament d’aquest gest, en surt el mot de "calçots".

La part enterrada és molt tendra i té un gust i dolçor característica. La temporada s’inicia el novembre i s’allarga fins a la primavera.

Per què quan diem la paraula calçots, ens ve al cap la ciutat de Valls?

Es diu que l’invent dels calçots va sorgir a Valls. Un camperol a principis del segle XX va fer un invent de cultiu i va descobrir els calçots. Des de fa uns anys els calçots de Valls es poden reconeixer pel segell de qualitat IGP (Indicació Geogràfica Protegida) i es reconeixen perquè estan lligats amb un fil blau del qual penja una etiqueta numerada amb el nom del productor. Aquest tipus de calçots són els que trobareu a Pyrénées Andorra.

Els calçots amb el segell IGP "Calçot de Valls" s’han cultivat a les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès i són terres que el Consell Regulador considera aptes per a la producció d’aquesta hortalissa.

Es cuinen a la graella i es suquen amb la salsa salvitxada. Voleu provar de fer-la a casa?

Un dels nostres xefs de restauració de Pyrénées ens proposa la recepta per fer una salsa exquisida.

Recepta per a 4 persones:

INGREDIENTS
1 cabeça d’alls
100 grams d’ametlles torrades i pelades.
30 grams d’avellanes torrades i pelades
4 tomàquets madurs
80 cl d’oli d’oliva
1 llesca de pa sec i torrat amb vinagre
Polpa de una nyora
Sal
 
PREPARACIÓ:

  • Escalfar el forn a 190ºC per ficar l’all i el tomàquet a escalivar (30 minuts)
  • En un morter o en una batedora fiquem els fruits secs, l’all, el tomàquet i la polpa de la nyora.
  • Triturar tot i afegir a poc a poc l’oli sense deixar de triturar, fins que arribem a la textura per poder sucar-hi bé el calçot.
  • Posem la sal al gust.

Gaudir amb la família o els amics d’una bona calçotada!

I per acompanyar no dubteu a menjar un bon pa de calçots que trobareu a l’Espícula (fleca de Pyrénées) durant el cap de setmana o la coca de recapte amb calçots!

Segueix-nos a Instagram @pyreneesandorra
Top