Entrevistem al formatger de Casa Raubert, ens explica com elaboren el formatge“Els nostres formatges no tenen cap additiu, el fong que surt és natural”

El dissabte 1 de juny és el Dia Internacional de la Llet i ho volem celebrar plegats. Per això hem organitzat uns tallers i demostracions de la mà de La Reula i de la Formatgeria Casa Raubert.

Hem anat a visitar les instal·lacions de Casa Raubert, que es troben a Escàs (La Massana), ja que els seus productes els hem incorporat recentment a la secció d’alimentació dels Grans Magatzems Pyrénées Andorra. 

A Casa Raubert sempre han estat pagesos i són una família dedicada a la ramaderia i l’agricultura. Els formatges de Casa Raubert són formatges de pastor. Són naturals i autèntics com les muntanyes. 

Hem parlat amb un dels socis de Casa Raubert i formatger artesà, amb el Rafa Aybar. 

-Què us fa ser diferents? És un producte molt més cuidat i tenim el nostre propi ramat i la nostra pròpia llet i fem els formatges nosaltres.

-Com és el vostre ramat? Tenim 50 ovelles ASSAF i estem fent una producció de 85 litres diaris. Cuidem les ovelles i els hi donem una alimentació natural sense cap additiu per aconseguir una millor qualitat de la llet. 

-Com són les ovelles ASSAF? És una raça d’Israel i són molt bones productores de llet, amb un alt contingut de greix i proteïna. És una raça dels anys 50 i l’any 1975/6 van arribar a Espanya concretament a Castella i va ser allà, on es van modificar genèticament i ara tothom les va a comprar al país veí.

-Com és el teu dia a dia? Començo ben d’hora al matí, porto les ovelles a munyir i cada dia distribueixo la llet en funció del formatge que elaborem. Tenim 17 tipus de productes. Hi ha dies que faig fins a cinc elaboracions diferents. 

-Els vostres productes tenen noms molt arrelats a la terra oi? Són noms relacionats amb l’agricultura andorrana com orri, cossol, pletiu, torb, boïga, conlloc. 

-Ens ensenyes com feu el formatge?

Munyim les ovelles 

Escalfem la llet i li posem ferment 

Es deixa reposar i es qualla

I el posem a la cambra de maduració i anem impregnant el fong natural

-Quan la gent prova els vostres productes que diuen? El iogurt agrada molt perquè molta gent no havia tastat mai el iogurt d’ovella i el formatge ens diuen que els hi agrada molt també perquè els recorda als formatges d’abans.

-Com hem de maridar els vostres productes? Et diria que sobretot amb productes d’alta qualitat. Per exemple amb un bon vi, un bon pa o amb confitura o amb fruita. 

Taller de cuina a la secció d'alimentació
 

El divendres 31 de maig de les 18.30 a les 19.30 hores la Reula ens ensenyarà a fer mató a casa a la segona planta de Pyrénées. I a més, ens explicaran com fan tots els productes de forma artesanal, descobrirem els beneficis que ens aporten les llets fermentades i podrem degustar productes. 

I el dissabte 1 de juny de 10 a les 11 hores i de les 17 a les 18 hores taller de la Casa Raubert aprendrem a aprofitar els formatges secs i vells per elaborar un producte molt tradicional d'Andorra com el Tupi.A més, ens explicaran les propietats organolèptiques de la llet d’ovella i la diferència entre una ovella tradicional i una ovella ASSAF.