Pyrénées Stories

Per Meritxell, la coca dels set braços

Coca de brioix amb préssec natural i melmelada de gerd d'Anyós

La fleca de Pyrénées, Espícula, vol estar al teu costat en totes les efemérides. Per celebrar el Dia de Meritxell, trobaràs la coca dels set braços. Els forners d'Espícula es van inspirar amb la creu dels set braços i van crear la coca dels set braços per celebrar el Dia de Meritxell. 

Com està feta?

Es tracta d’una coca de brioix rodona amb uns talls al perímetre imitant els 7 braços. Per sobre han posat préssec natural, ja que és la fruita de temporada de finals d’agost i principis de setembre. I també melmelada de gerds de Sispony. 

A Casa Gendret elaboren de manera artesanal confitures i gelees amb matèries primeres seleccionades de collita pròpia. Els productes s’elaboren amb fruita sencera, amb la mínima quantitat de sucre i sense colorants ni conservants afegits.

Com puc encarregar-la?

Si no et vols quedar sense coca d'Espícula, fes el teu encàrrec a Espícula, la fleca de Pyrénées o trucant al +376 880 375. Es poden fer encàrrecs fins al 6 de setembre de 2023. 

I ja que estem...Voleu saber la llegenda de la Creu dels set braços? 

En el camí que va de Canillo a Meritxell trobem la Creu de les set creus i és objecte d’una llegenda tràgica. 

A la vila de Prats hi vivia un noi una mica poruc que tremolava només de pensar que el diable podia anar a trobar-lo algun dia. Els joves del poble van tenir la mala idea d’enviar-lo a Canillo a buscar vi a canvi de convidar-lo a berenar. Com que s’hi resistia i per tal que no tingués por, li van donar una escopeta i el van enviar cap a Canillo.

Quan va arribar a Canillo ja començava a fer-se fosc. Va anar a recollir el vi i, com que hi havia molta gent, va deixar l’escopeta. Quan l’hostaler va haver despatxat tots els clients, va fer una ullada a l’arma en veure que estava mal carregada. Creient que era a causa d’un oblit, va carregar-la bé, no fos cas, va pensar, que l’amo de l’escopeta hagués de defensar-se d’un animal i l’arma no li respongués.

El noi va recollir l’escopeta i va agafar el camí de tornada a Prats. Mentrestant, els seus amics li tenien preparada una sorpresa... De cop i volta, va aparèixer una forma blanca que gesticulava en mig del camí. El xicot no s’ho va pensar dues vegades: va disparar i va arrencar a córrer cap a casa cridant que havia mort el diable. La resta de nois se’n van burlar i van emplaçar-lo a tornar al lloc a veure el diable mort. Quan van arribar, es van trobar que el seu amic havia desaparegut i que el diable se l’havia endut. 

La creu tenia set braços, com set eren els joves que van voler burlar-se del seu amic. Un d’ells va desaparèixer, i, estranya coincidència, la creu també va perdre un braç.